Toplumsal sorunların kökeninde, yanlış toplumsal değerler ve hastalıklar vardır. Doğru değerler ve bu değerlere uygun davranan sağlıklı toplumlar ile iyi işleyen düzenler kurabilir; doğru olmayan değerler ve sağlıksız toplumlarla, savaşlar, hastalıklar, terör, açlık, yoksulluk, mutsuzluk üretir, kirli bir dünyada yaşar ve olası bir nükleer savaşla da insanların ve hayvanların sonunu getirebiliriz.
Engin S.
Sultan Alparslan 27 bin askeriyle bizans topraklarında ilerlerken, keşfe gönderdigi askerlerden biri huzuruna gelip telasla: 300 bin kisilik düşman ordusu bize doğru yaklasıyor, der. Alparslan hiç önemsemeyerek söyle der: Biz de onlara yaklasiyoruz.
Bir maymun, muzunu rakibine kaptırdığında kötü hisseder ama sorunu tekrar tekrar düşünerek büyütmez. Başka bir muzun peşine düşer.
Loretta Graziano Breuning
Rivayet bu ya, bir filozofa "servet ayaklarınızın altında olduğu halde neden bu kadar fakirsiniz?" diye sorulduğunda ona ulaşmak için eğilmek lazım da ondan, demiş.
Soru: Filozof o kadar tembelmiymiş? :) Yoksa?
Engin S.
Dünya nimetlerine ehemmiyet vermeyen yasayıs ve felsefesiyle ünlü filozof Diyojen, bir gün çok dar bir sokakta zenginliginden baska hiçbirseyi olmayan kibirli bir adamla karsilasir. Ikisinden biri kenara çekilmedikçe geçmek mümkün degildir... Magrur zengin, horgördügü filozofa: Ben bir serserinin önünden kenara çekilmem, der. Diyojen, kenara çekilerek gayet sakin su karşılıgı verir: Ben çekilirim.
Bir gün Eflatun, talebelerinden birini kumar oynarken yakalamis ve şiddetle azarlamis. Talebesi: - Iyi ama ben çok az bir parasına oynuyordum, diye itiraz edecek olunca, Eflatun cevap vermis: Ben seni kaybettigin para için değil, kaybettigin zaman icin azarlıyorum.
Hayat, çatlak bardaktaki suya benzer,
İçsende tükenir, içmesende,
Bu yüzden hayattan tat almaya bak,
Çünkü yaşasanda bitecek, yaşamasanda.
Neyzen Tevfik
Sayfa 1 / 2